Reklama
 
Blog | Victor Neckar

ZEM, KDE ZÍTRA ZNAMENÁ VČERA.

300 milionů občanů jíž nežíje v bídě a stalo se členy nové střední třídy. Vznikl milión nových dolarových milionářů.  HDP každý rok  vzrustá o 10% a občané kupují  zlato jako nikdo jiný na světě. 

Venku svítilo sluníčko a v Park Lane Café, které je součástí hotelu, jsem  si  sednul místo uvnitř,  alfresco.  Přes ulici  v Plaza 66  již bylo  rušno neboť  Versace měl  nějaký výprodej. Neděle byla přehozena s ponělím a  začínal  Zlatý týden.  Jako v Japonsku,  za účelem zvýšení  konzumace zboží a služeb,  od roku 2000 jsou zde  celostátní  týdny volna. Japonci mají jen  jeden Zlatý týden  a  zde  jsou tři. První je na Nový sluneční rok,  druhý začíná Svátkem práce a třetí  je 1. října.  Na  Nanjing xi lu je vždy rušný provoz  ale místo obvyklých VW santana a GM buiků se zde  proháněly lepší značky,  Ferrari, Lamborghini, Aston Martin,  Bentley  a Porsche.  Vládní  papaláši, jako český  Klaus, se tady nechávají vozit  v Audi A8 a  chuppies (čínští yappies)  zase  mají v oblibě A6,  která se zde vyrábí.  Od servírky jsem se dozvěděl, že v Shanghai Exhibition Centre (S.E.H.), na který se již týden dívám z okna  hotelového pokoje, probíhal  trh pro milionáře.

 

Reklama

millionairfair.jpg

Budova S.E.H., se jmenovala Palác čínsko-sovětské družby.  Pak čínští soudruzi zjistili, že sovětský socialismus nikam nevede a  šli  vlastní cestou.  Typická bolševická stavba z doby stalinismu je stejná krása  jako dejvický Interkontinentál. 

 

 

 

millionfairred.jpg

 Obklopeni komunistickou architekturou, milionáři  v podvečer svátku práce si užívali peněz získaných vykořisťovním pracujícich. Tak nějak by to řekl Marx. 

 

 

goldentub.jpg 

I baťuška  Stalin se v hrobě obrací.  V paláci komunismu   boháči  pořádají trhy a kupují si zlaté  záchody.  Na Lenina a Mao se stále chodí dívat davy, tak ti se obrací jenom po zavírací hodině.

 

 

 

cityplaza1.jpg 

Nanjing lu (lu je ulice a  Nanjing je město vzdálené 300 km) není ani nejdelší nebo nejširší ale  je  nejznámější obchodní třídou v Číně. Zde prý začala cesta komunistické  Číny ke kapitalismu. Na západě Nanjing lu začíná u budhistického chrámu Jingan Si, který je ve stínu obchodniho střediska City plaza,  táhne se východním směrem  a končí na nábřeží řeky Huangpu.  

 

 

buddha.jpg

 Budha se moc neusmívá  nad  materialismem, který se dnes  odehrává u  prahu jeho chrámu.

 

 

 

cityplazaPARK.jpg

Přes ulici od Budhy v malém parku přípravují módni přehlídku.  A rock band dělal takový rámus, že jsem ani na ty hubené modelky nečekal.  Vyrazil jsem směrem dong (východ je dong a západ je xi).

 

 

 

Loiussvadi.jpg

Naproti S.E.H a hotelu (který se v reklamě odráží) a v dalším obchodním sředisku Plaza 66,  Louis Vuitton svádí kolemjdoucí ke konzumerismu.  Zde pod  jednou střechou jsou všechny luxusní značky, nabízí se zde  hodinky Cartier i  holínky  Prado.

cukrarna.jpg

O něco dál na ulici, stále směrem dong, je cukrárna. Čínské sladkosti jsou více slané než evropské ale jsou dobré. Když jsem si objednal dva kusy, prodavačka mi vnutila třetí neboť byly tři za cenu dvou.

goldentree1.jpg

Za rohem pod stromem štěstí byl velký nával.  Kdo se pod strom postaví,  zbohatne. Pro mne tam již ale nebylo místo.  V Číně zlatá/žlutá barva znamená bohatství a červená  je štěstí, hojnost a plodnost.   Nevěsty se vdávají v červených šatech a vlajka Číny je červená se zlatou hvězdou.

 

 

 

mb.jpg 

Prodejna aut  MB, který  zde  má  továrny  na  náklaďáky  a   C- Klasse  osobáky.  Ciro’s Plaza je další ochodní středisko.

 

 

mallinside.jpg

Ciro’s Plaza  uvnitř.

 

poorferrari.jpg

Další prodejna aut na Najing lu.  Nevím  zdali tento občan stál pod stromem štěstí a jde si koupit  Ferrari?  Asi ne, neboť toto vozidlo má nedostatek zavazadlového prostoru.

 

 

fer.jpg

Červené Ferrari zde patří k velmi oblíbené automobilové značce. Slečna v červených šatech, i když třeba nebohatá, bude plodná.

 

 

redlamps.jpg

Červené lampióny  také přináší štěstí a bohatství. Jako červené čínské vlajky,  jsou  všude.

 

 

bentleystor.jpg

Místní Bently také drží světový rekord v prodeji aut.

 

bentleyint.jpg

Bentley Arnage Limo stojí milion dolarů a nejvíce jich prodali pravě zde.

 

bentleybicycle.jpg

Tady stojí na ulici.  Za jednu generaci od bicyklu k bentleymu je pěkný úspěch.

 

 

rr.jpg

V tomto hotelu se pro změnu sjeli majitelé značky Rolls Royce.

 

 

nohooters.jpg

Během Svátku práce a Zlatého týdne  polovina občanů pracuje a druhá konzumuje.  Pracovnice jsou nastoupeny  před restaurací. Po rozcvičce následuje motivační projev. Nevím zdali je  pojev podobný projevům nebožtíka  předsedy Mao. Místo  komunismu se ale  buduje kapitalismus.


 

hooters.jpg

Takhle vypadá motivační projev a rozcvička u HOOTERS (americký řetěz restaurací, jako MacDonald’s, pouze servírky mají větší prsa).

 

hooterburger.jpg

Hamburgery ale větší nejsou .

 

bar.jpg 

Tato pracovnice rozcvičku na ulici  nedělá a žádnou motivaci  nepotřebuje.

 

starbucks.jpg

Jako Hooters, Starbucks do Prahy ještě nedorazil ale zde místním již nějaký čas kazí feng shui. Starbucks kafe je zde stejně tolik předražené jako v Seattlu nebo v New Yorku.

 

renmin.jpg

Nanjing lu vede přes Naměstí lidu, ( v pravo, hned  vedle  špičaté budovy hotelu Marriott,  je ta prodejna  Ferrari).  V dáli, skoro na obzoru je  k rozpoznáni S.E.H.

 

pioneers1.jpg

Pionýři musí být z pěkného zapadákova když jim nikdo neřekl, že v ČÍNĚ  komunismus již dávno skončil. Budova napravo je museum.

 

musum.jpg

Budova musea vypadá jako hrnec a uvnitř je samá keramika.

 

prechod.jpg

Na přechodu na Náměstí lidu, lidé spěchaji z Nanjing xi  na Nanjing dong.

 

nanjingshoppers.jpg

Aby nakupující něco nepřejelo, z náměstí  je Nanjing dong lu pěší zóna.

 

goldweeknanjinglu.jpg

Večer je Nanjing dong  lu ještě lepší.

 

cokeneon.jpg

Neonová Coca-Cola je pomalu tak pěkná jako plechovka.

 

coke.jpg

Čínská coke rocks.

 

neoncrab.jpg

Neonový krab láka kolemjdoucí do restaurace.

 

 

 

crab1.jpg

 Takhle vypadá na talíři  chlupatý krab,  místní pochoutka.

 

 

bundsunset2.jpg

Nanjing dong lu končí na nábřeží, kterému se říká Bund. Budovy z koloniální éry jsou plné luxusních obchodů a u řeky je obrovská promedáda po které každý kdo  navštíví Šanghaj musí jít. Zde ale město nekončí. Na druhém břehu více než kilometr široké řeky je Pudong a město pokračuje.

 

pudongnite.jpg

Pohled z Bundu přes řeku  na Pudong je nejlepší v noci. Zde za deset let vyrostlo úplně nové město, zatímco v New Yorku po WTC je stále jenom díra v zemi.

 

pudongold.jpg

Takhle vypadal Pudong a nedostavěná  Pearl Tower v 1994.

 

stavise.jpg

Pudong  roku 2001, kde ze země rychle roste nové světové finanční středisko.

 

stockex.jpg

Shanghai Stock Exchange  (SSE), je největší burza v Číně. Nebude trvat dlouho a bude největší na světě. Budova má tvar písmena H(odně peněz).

 

 

noodles1.jpg

Šanghajské nudle jsou  světově známá  kulinarita,  jsou dost tlusté.

 

lavazza.jpg

Když se čínských nudlí nabžíte, mužete si  zaskočit  na nudle italské s vyhlidkou na řeku  a Bund. Budova v pozadí je Jin Mao, doslovně “zlatá prosperita” a  svého času byla nejvyšši budovou.

 

 

jinmao.jpg

V horní polovině budovy Jin Mao je hotel Hyatt. Na chodbě před pokoji hosty chytá vertigo,  závrať.

 

 

superbrandmall.jpg

Venku nedaleko hotelu lidé zase trpí nákupní horečkou.

 

hugoboss.jpg

I chudý číňan si musí koupit košili od Hugo Bosse a vstupenku do Pearl Tower (v pozadi).

 

 

dumplings1.jpg 

Italové okopírovali od číňanů nudle a češi  povidlové knedliky.

 

sanghaicenter.jpg

Zbrusu nové Shanghai Ceter (vpravo) je vysoké půl kilometru. 

 

tuneltur.jpg

Pod řekou vede několik tunelů. Tento tunel je zábavný  a je pro turisty.

 

 

roadsigns.jpg

Před vjezdem do tunelu pro auta (směrem Pudong) je nutný kurz rychlo čtení.

 

 

levatedfreeway.jpg

Hlavní dopravní tepny jsou jednopatrové.

 

traffic.jpg

a zacpané.

 

 

overpassday.jpg

Dopravní uzel ve dne,

 

blueoverpass.jpg

a v noci.

 

 

blueroads.jpg

Zde když vyjedete z tunelu tak  máte na vybranou . Ta vlevo je souběžná s Nanjing lu.

 

 

maglev.jpg

Na nové Pudong letiště, které je 50 km od  města,  cesta autem trvá hodinu a půl. Pod Nanjing lu jezdí metro, které pokračuje do Pudongu, kde přestoupíte na Maglev a na letišti jste za 20 minut.   Maglev dosahuje rychlosti 430 km/h.

 

 

train.jpg

Vlaky ČSD  (činská státní dráha ) jsou hodně dlouhé a jezdí  rychlostí 200 km/h.

 

 

trainpeople.jpg

a během Zlatého týdne přepraví miliony.

 

cellmanufact.jpg

Každý číňan potřebuje mobilní telefon  tak se zde pracuje 24/7.

 

 

zavodnijidelna.jpg

Takhle se stravuje.

 

 

oldbuldoze1.jpg

Staré čtvrtě rychle mizí,

 

 

balconyapt.jpg

a ještě rychleji  vyrůstají nové.

 

 

appartments1.jpg

Ani nevím zdali jim zde také říkají králikárny.

 

 

villas.jpg

Po celé zemi vyrůstají  nové vilové čtvrtě.

 

 

maowall.jpg

Komunismus je v asanaci. K budováni kapitalismu zde nepotřebují ani teorie “věhlasných“ ekonomů, Dyby, Dlouhého a Klause ani Velkou kuponovou  nebo  Sametovou revoluci. Je jim jedno jak se ten  jejich  “ismus“ jmenuje.  Akorát  lidé  se zde  chtějí mít každý den lépe.