Reklama
 
Blog | Victor Neckar

Řecká tragedie.



Během celého předvolebního období, pseudopravicové strany a jim sloužící media strašily české voliče řeckou finanční krizí. Straničtí vůdci se zapřísáhávali, že Česko řekům nepůjčí ani korunu, obvzláště ne na ten řecký třináctý plat.




Levičák Jirka ale sliboval důchodcům třináctý důchod i kdyby si na to musel půjčit. Pravděpodobně neví, (jeho manželka mu to nepřetlumočila), že v Řecku je běžné pro byrokraty brát i plat čtrnáctý, patnáctý a šestnáctý. Není divu, že volič byl z celé této kampaně úplně zmatený a volby dopadly tak jak dopadly.
V Česku politici a média o Řecku doopravdy řekli a napsali obrovskou hromadu nesmysků.



Největší pitomost řekl Tatíček Klaus, když prohlásil:
Skutečná příčina, ale skutečná příčina této tragédie není racionální nebo neracionální hospodářská politika v Řecku, ale euro, které tuto tragédii způsobilo.




Je to úplně naopak. Bez eura by dnes Řecko bylo na tom hůř než sousední Albánie. S eurem nebo bez něj, Řecko by stejně mělo rozpočtový schodek neboť deficit patří, hned vedle korupce, k řecké národni tradici. Není lehké si to představit, ale korupce v Řecku je větší než v Česku. Podle Transparency International, na stupnici od 1 do 30, kde třicet znamená nejzkorumpovanější v Evropě, Česko je na 25 místě a Řecko je na dvacátémosmém.


Proto, když pravicová řecká vláda dostala nabídku od samotného ředitele Cohna z renomované světové finanční firmy Goldman Sachs, že jim pomůže dostat se do EMU (Evropské měnové unie), byla to nabídka, která se nedala odmítnout. Udělala se transakce odborně se jmenující „cross-currency swap“, schodek státniho rozpočtu byl iluzorně snížen pod hranici 3% HDP a celkový řecký dluh v kalných vodách světových finančních trhů nebyl byrokratům z Eurostatu jasně vyditelný. Konečná bilance byla, firma Goldman Sachs si na transakci vydělala miliardu dolarů, Řecko se dostalo do EMU a nekvalitní řecký dluh skončil v rukou evropských bank a penzijních fondů.


České pravicové strany, lépe řečeno, jedna skoropravicová a dvě privátní strany ovládanné boháči, plánují občanům řádně utáhnout opasky a řecká krize se jim hodila. Obyčejný řek, ale toho od státu moc nedostane. Ohromné množství peněz sežere, hned vedle byrokracie, armáda. Řecko se nenávidí s Tureckem a i v době míru šíleně zbrojí a udržuje velkou armádu. Náklady na armádu převyšují výdaje na důchody. Ale i tak, poslední hřebík do rakve řeckých financí byly obrovsky prodělečné Olympijské hry, na kterých pouze vydělalo pár řeckých boháčů.




Pravicové strany také neřekly voličům, že řečtí superbohatí, jako Niarchos, Angelopoulos, Onassis a další, platí pouze minimální daně. Ne, že by podváděli ale jejich právo neplatit daně je přímo zakotvené konstituci Řecka. Změnit konstituci v tomto směru se třeba povede i českým novopečeným stranám. Řecko má tolik boháčů, že pouze několik znich by vlastnoručně mohlo zachránit státní finance, ovšem to se zaručeně nestane.




I to, že řecký dluh ohrožuje celou eurozónu je nesmysl. Řecko představuje pouze 2% HDP Evropské unie a tak je to jako kdyby mrňavá Nana Mouskouri prdla do Egejského moře. Ve skutečnosti, po devalvaci dolaru, hodnota euro byla neúnosně vysoká a bylo nutné ji snížit. K tomuto účelu se nejlépe hodila malá, hodně zkorumpovaná země někde na okraji Evropy, kterou Řecko bezesporu je.



Z prdu se udělal uragán, světové trhy hodnotu eura patřičně upravily a z antické řecké tragedie se stala moderní komedie..






Reklama