Reklama
 
Blog | Victor Neckar

Jsou čeští voliči hlupáci?

To, že Češi jsou hlupáky Evropy zde již bylo. Zdali zde bylo něco o hlouposti českých voličů, nevím.

Češi jsou nespokojení ale nebouří se, jako třeba nedávno se bouřili Maďaři. Češi chtějí jenom reformy. A tak strana, která jim jich nejvíce neslibovala, volby vyhrála. Většina Čechů, kteří chodí k volebním urnám ale stále neví, ze sliby jsou chyby a po volbách skutek utek. Vitězná strana prodala voličům zajíce v pytli neboť žádné podrobnosti o reformách nikde nezveřejnila.


Daňová reforma.

ODS slibuje občanům plochou daň. Česká republika je jednou z posledních zemí bývalého východniho bloku, která tuto daň nemá. Rovnou daň má nejen Rusko, Ukrajina a Rumunsko ale mají ji i východní ekonomičtí tygři; Estonsko, Litevsko, Lotyšsko, Slovensko a Gruzinsko. Češi by se tedy měli ptát proč vyspělé západni země tuto daň nemají nebo ji nechtějí. Ještě lépe, Češi by se měli přímo zeptat svých sametových bratrů Slováků jak se jim tato rovná daň líbí. Na Slovensku, osoby fyzické i právnické platí rovnou 19% daň z příjmu. Pracujícímu slovákovi ale po zaplacení sociálního a zdravotního pojištěni zbyde jenom trochu více než půlka platu. Z této půlky ale musí platit 19% DPH. Proto na každou stokorunu, kterou slovák zaplatí v DPH si musi vydělat stovky dvě a 19% daň je v podstatě 38%. Tato rovná daň je dobrá pouze pro korporace a zbohatlíky. Místo rovné daně by měli Češi vyžadovat od své (budoucí) vlády férovější a efektivnější daňový systém. Hlavně by se neměli nechat nalákat tou slibenou 15% daní, neboť když ptačka chytají, pěkně mu zpívají.


Penzijní reforma.

Jakákoli penzijní reforma bude velmi dlouhodobá a její skutečné výsledky budou známe teprve až někdy v druhé polovině tohoto století. Mladí daňoví poplatnici budou těm starším lidem v průběhovém systému platit dalších 60 let důchody a až oni půjdou do důchodu tak pravděpodobně nedostanou nic nebo jim důchody budou platit jejich děti. ODS chce zavést, že každý kdo ve svém životě vychová potomka, bude k důchodu dostávat 2% z hrubé mzdy své ratolesti, respektive 10% ze sociálního odvodu svého dítka. Bude to v Česku jako je to v těch nejchudších zemí světa, kde rodiče mají hodně dětí aby je měl kdo ve stáří živit. Zesnulý předseda Mao Ce-tung (Zedong) trestal rodiče, které měli více dětí a Topolánek bude penalizovat bezdětné. O penzijní reformě navrhnuté touto stranou jsem se také zmínil zde. Než chtít nějakou dlouhodobou a rozsáhlou penzijní reformu jejíž pozitivní výsledek je naprosto nejistý, rozumější by bylo současný system opravit. Čeští voličí asi neví, že je lepší mít vrabce v hrsti než holuba na střeše.


Reforma školství.

Ta je rozhodně nutná ale poslední ministr školství za ODS prohlásil, že se za vysoké školy platit nebude. To je právě to nejdůležitější. Kdyby studenti museli platit za universitní vzdělání z vlastních zdrojů nebo si vzít na studie půjčky, automaticky by ze škol ubyli věční studenti a zběratelé půl kilometrových titulů. A hlavně, z vysokých škol by nevycházeli vyložení hňupové jako tomu bylo za komunismu a jak je tomu, bohužel, i dnes. Je ale samozřejmé, že komu není shůry dáno, v apatyce nebo na universitě nekoupí.


Reforma zdravotnictví.

Poslední ministr zdravotnictví za čSSD sice dostal od odesáka Macka pár facek ale samo ODS nemá žadný jasný plán a program na reformováni tohoto sektoru. Jenom něco mumlá o zavedení soukromých účtů. A proč ne. Čím dříve hodně chudých zemře tím více se zvedne procento pohatých. ODS se bude moc chlubit jak ty jejich reformy byly úspěšné. Chudší češi se ale budou moci utěšovat tím, že proti věku stejně není léku a smrt si nevybírá.

Jak to vše dopadne? Voliči se brzo nasytí zpackaných reforem a budou volit nereformované komunisty, kteří jim slíbí, že budou reformovat reformy.



Přeji Vám do Nového roku hodně štěstí.



Reklama