Reklama
 
Blog | Victor Neckar

Jak jsem hledal české buffety.

Ne, nechtěl jsem se někde lacině najíst ale hledal jsem dobrou investici. Říkám si, když dnes Česká republika patří k těm východo-evropským hospodářským tygrům, tak proč na tom nevydělat.

Při investování nepoužívám složíté počítačové modely a nestuduji grafy. Mám velmi jednoduché kritérium. Podnik či firma jsou pouze tak dobré jako ti lidé co je řídí. Nejvíce mi záleží na fyzické osobě, která se za tou právnickou osobou schovává. Každý si muže vygooglovat informace o Buffetovi, který nejen pří svém zbohatnutí nikoho neokradl ale pomohl dalším tisícům investorů zbohatnout. Dokonce nedávno věnoval miliardy dolarů charitě.

Když vyšel seznam nejbohatších čechů, doufal jsem, že mezi nimi najdu nejakého českého Buffeta.

Seznam nejbohatších lidí v ČR:

1. Petr Kellner (42) 40-50 miliard PPF, Ceská pojištovna

2. Zdenék Bakala (45) 10 miliard OKD

3. Andrej Babiš (51) 10 miliard Agrofert

4. Marek Dospiva (36) 5-8 miliard Penta

5. Petr Otava (56) 5 miliard OKD

6. Viktor Koláček (53) 5 miliard OKD

7. Pavel Tykáč (42) 5 miliard Motoinvest

8. Jiří Šimáne (55) 4 miliardy Unimex Group, Cedok

9. Radovan Vítek (35) 4 miliardy Istrokapitál

10.Karel Komárek (37) 4 miliardy Moravské naftové doly, CK Fischer


Tak sem začal googloval informace o těch českých novopečených boháčích a dozvěděl jsem se následující:



1. Petr Kellner,
je doopravdy česky oligarch numero uno. Dokonce prý i úzce spolupracuje s těmi nefalšovanými oligarchy z Ruska. Jeho poeticky nazvaný PPF (První privatizační fond) ale z drobných českých akcionářů, kteří mu svěřili své kuponové knížky, žádné milionáře neudělal. Dokonce i tu Českou pojišťovnu získal podvodným způsobem, pomocí zkorumpovaného ministra Kočárníka, když Klaus byl předsedou vlády. Při privatizaci mu do ruky také hrál tehdejší ministr Dlouhý a proč ne, vzdyť Kellner financoval celou ODA. Ovšem v jeho týdeníku Euro se o tom nikdy nepsalo. Je také zajimavé, že i když mnoho čechů si od něj kupuje pojistky, osobně ho moc lidí nezná. Toto neni špatná strategie. Mengeleho také osobně moc žívých lidí neznalo a proto když po válce zmizel tak nebyl nikdy dopaden.

2. Zdenek Bakala.
O tomto bývalém investičním bankéři a uhlobaronovi jsem ani nemusel nic googlovat. Slyšel jsem o něm toho dost. Uhlobaron ale zní hodně neekologicky. Také se o něm píše, že je jako Železný a Kožený, odněkud z Ruska a byl napojen na KGB. On také jako Kellner ma svůj týdenik a jeho nové investice stejně jako investice Kellnera, jsou na Východě. I když v Česku zbohatnul, české burze asi moc nevěří a má své peníze schované na Kypru a Kajmanských Ostrovech.

3. Andrej Babiš.
Hned mi Google řekl, že je agentem StB, krycí jméno Bures, číslo 25085. Pak mi tam vyskocil
dlouhý seznam všeho toho co vlastní.
Také jsem našel to o jeho konekcích na KGB. Tak to mi již
stačilo a šel jsem hledat dalšiho boháče. Doufal jsem, že ten další zbohatlík bude lepší a nebude napojen na komunistickou mafii a KGB.




4. Marek Dospiva.
Musím se přiznat, že moje zklamání bylo veliké, když první co mi při vyhledávání vyskočilo bylo na Zvedaveci , že Dospiva a jeho kámoš Červenka absolvovali Akademii KGB „MGIMO“ v Moskvě a poté nastoupili na ministerstvo zahraničí a okradli malé české akcionáře.


5. Petr Otava.
Při dalším hledaní již začínám být pesimistický. No, snad tento bývalý uhlobaron od kterého Bakala koupil doly, bude lepší. Ale měl jsem smůlu. První vygooglováni říká: „I on je bývalým členem krajského výboru strany, po vzoru svého otce Otavy seniora, který měl být jako dlouhodobý člen krajského výboru KSČ a proveřený kádr, jmenován v roce 1974 komunistickým ministrem paliv a energetiky“.
Ve stejném článku
je i jméno dalšího kandidáta mého hledáni, Viktora Koláča.

Znechuceně nechávám googlovaní. Hledal jsem českého Warrena Buffeta ale pokud GOOGLE nelže, našel jsem jenom podvodníky, bývalé estébáky a agenty KGB. Již si dovedu představit jak dopadne privatizace českých důchodu. Dopadne tak jako dopadla velká kuponová privatizace. Když Kožený mohl ukrást třetinu českého průmyslu i s Československou státní plavbou, proč by někdo jiný nemohl ukrást čechům jejich budoucí důchody.

I když je to v USA dost zkorumpovaný, občas nějaký ten chamtivý darebák dostane vězení. V Číně to je lepší. Tam za vytunelováni banky je trest smrti. A v Česku? Ti největší zloději jsou potrestáni tím, že se musí přestěhovat někam kde je lepší počasi, třeba na Bahamy nebo na Seychelles. Vypadá to, že pro drobné investory, investování v Česku je úplná finanční sebevražda.

Reklama