Reklama
 
Blog | Victor Neckar

Daleko od Moskvy (but not far enough).

Nižní Tagil je daleko od Mosky a ještě dále od Prahy.   Během Druhé světové války na příkaz Stalina,  za Uralem a  z dosahu Hitlera,  zde  vyrostl největší vojensko průmyslový komplex  na světě,  Уралвагонзавод / Uralvagonzavod, krátce UVZ.    Až do konce Sudené války  se  v UVZ vyráběla bojová technika a železniční vagony.  Po skončení Studené války Rudá armáda zrezavěla a závod upadl více než kladenská Poldi.  Za neustálých provokací  USA ,  Valdimir Putin slíbil ruským nacionalistům modernizaci a obnovení síly ruské armády.   V novém mileniu se vojenská výroba začíná rozjíždět.  Největším spolupracovníkem a finančníkem UVZ, který stále patří ruské vládě, je Česká republika.

 

 


V Nižním Tagilu  každoročně za posledních  sedm let  probíhá Vojenské Expo.  Podle zpravodajské agentury Xinhua, na letošní výstavě největší pozornost vzbudila Česká Republika a brněnská firma Alta.  Na výrobu tanků  Alta dodá stroje a Česká exportní banka (ČEZ) dá rusům půjčku v hodnotě 47 milionů dolarů .  Dnes při vysokých cenách ropy se z Ruska rychle stává velmi bohatá země.  Proto půjčka od České vlády ( ČEB patří státu) je více než podezřelá.

Reklama

 

Zde je  článek:

NIZHNY TAGIL, Russia, Jul 12, 2008 (Xinhua via COMTEX)  Russian and foreign weapon makers inked a series of agreements at an arms fair in this Ural Mountains city with a Russian-Czech deal topping the contract list, organizers said on Saturday. According to the contract, the Czech Republic will provide 30 million euros (47 million U.S. dollars) worth of machinery and a credit loan of the same value for the renovation of Uralvagonzavod, Russia's largest tank maker located near the once secret city of Nizhny Tagil, some 1,500 km east of Moscow.

 

1Yralvagon2.jpg

Při vchodu na tribunu návštěvníky Уралвагонзавод vítá plakát s tankem a traktorem.

1yralvagonzavod.jpg

Z tribuny je kásný výhled na předváděcí plochu.

 1tankcannon.jpg

 Zde se předstvuje T-90

 

1T-80.jpg

a  zde T-80.

1tankdust.jpg

A dokonce máme i trochu akce.

 

1girls.jpg

Ani nevim zdali tyto slečny na Expu  jsou hostesky nebo tankistky.

 

 

1KlausPutinKreml250.jpg

Při oficialní návštěvě Ruska sám Tatíček Klaus jednal s Putinem o modernizaci Uralvagonzavodu.

 

 

Jak je vidět Češi  mají k ruským tankům velmi osobní vztah.

 1tanksaromak.jpg

Ruské tanky  osvobodily Republiku od německých  nacistů v 1945. 

 

 

 1tankvaclavak.jpg

V 1968 zastavily Dubčeka a  jeho komunisty s lidskou tváří, 

 

1pinktank.jpg 

a na smíchovském náměstí  Sovětských tankistů,  tank armády generála Vlasova natřeli dokonce na růžovo.

 


Nadarmo se neříká, že  do třetice všeho dobrého.  Když po třetí ruské tanky osvobodí Česko a třeba i Slovensko,  tentokrát  od  kapitalismu bez lidské tváře,   čeští občané budou  hrdí neboť  tanky ruské armády osvoboditelky byly vyrobeny nejen na českých obráběcích strojích ale i za peníze českých daňových poplatníků.