Reklama
 
Blog | Victor Neckar

Babička 88

Naší babičce by také bylo letos v říjnu 88 let. Bohužel, První republika ani naše babička se této dvojité osmičky nedožily. O své spolurodačce, První republice, mi toho babička ale navyprávěla dost.

Vyprávěla mi třeba to, že skutečným zakladatelem státu čechů a slováků byl Charles Richard Crane, bohatý američan, který financoval Masaryka. Nevím jak dobře češi znají Cranea ale ti češi co emigrovali do Ameriky, jeho splachovací záchody značky CRANE, tam používají každý den. V 1912, Crane byl hlavním mecenášem volební kampaně Woodrow Wilsona a po Wilsonově vítězství, Crane se dostal na výsoká diplomatická místa.

Jak je známo, Tomas Masaryk se seznamil s Charlotte Garrigueovou v Lipsku, kde pobývala u příbuzných a její otec odtud pocházel. Duležitější ale je, že Masaryk se pomocí svého tchána a tchýně, která byla v USA věhlasná transcendentalistka, seznamil s Cranem. Crane hrál důležitou roli nejen při rozvrácení Rakouska-Uherska ale i samotné Ottomanské říše. První imperium, které Crane rozvrátil byla chátrající Qing Dynastie. V 1905 Crane finančně příspěl k založeni tajné společnosti T’ung Meng Hui, jejíž vůdcem byl budoucí čínský prezident Sun Yat-sen.

Crane byl také zástupcem americiké delegace na Pařížské mírové konferencí kde přitlačil českým zájmům. Za to mu byl Masaryk velmi vděčný a Craneova dcera Josephine byla dokonce zobrazena na československýh bankovkách jako slovanská bohyně sedící na lípě. Pří pozemkové reformě, zchudlá šlechta musela lacině prodat své paláce a tak Crane m.j. koupil za málo Schonbornský palác. O něco pozěji a za hodně ho prodal americké vládě, která v něm má svoji ambasádu i dnes. Samozřejmě Craneův nejstarší a stejně se jmenující syn byl prvním velvyslancem USA v Ćeskoslovensku. Druhý Craneův syn se stal prezidentským poradcem T.G.Masaryka a Craneova mladší dcera Frances se provdala za Jana Masaryka.

Jinak ale babička o První republice říkala, že tam měli jeden politický skandál za druhým a za pár let se z bohaté země stala rozkradená a zadlužená chajda. Úplně mi to její vyprávění připomíná dnešní poměry a je vidět, že češi se z chyb svých dědů a otců vůbec nepoučili.

Crane i když nebyl žena nebo porodní bába, pomohl na svět (finančně) třem otcům národů, Otci všech číňanů – Sun Yat-senovi, Ataturkovi – tátovi všech turků Mustafu Kemalovi a českemu Tatíčkovi – T.G. Masarykovi. Proto je to škoda, že ani jeden z těchto třech států mu nepostavil ani pomník a při oslavách výročích jejich vzniku o Charles Richard Craneovi vůbec nikdo nemluví. A tak až zase půjdu na záchod tak si na Cranea vzpomenu jako si na něj vzpomínala moje babička.

Reklama