Reklama
 
Blog | Victor Neckar

Nový Bond je SNAG.

Nedalo mi to a šel jsem se podívat na nového Bonda. Na černém trhu se DVD "Casino Royale" začalo prodávat 48 hodin po premiéře a Nový Bond se dá i stáhnout na internetu. Nedalo mi to proto, že tentokrát šlo o Bonda "českého" a tak jsem zašel do kina abych ho viděl na velkém plátně.

Vyrůstal jsem sice během „Star Wars“ a marketingové propagandy George Lucase ale bondovky se mi líbily. V nich byli alespoň pořádní zloduši a fotogenické dámy, kterým se černě nalakovaný Darth Vader a chlupatý Chewbacca nikdy nemohli rovnat. Líbily se mi také proto, že byly natočeny v exotických lokalitách jako Turecko, Thajsko nebo Tangier. A zlosynové, ti většinou měli konekci na SSSR i když tajná organizace SMERSH (Smert Shpionam) ve filmech byla přejmnována na SPECTRE během studené války z diplomatických důvodů.


Také to není poprvé co Česko nebo Slovensko se objevilo v bondovce. Ve druhém „007“ filmu z roku 1963, Československý šachový velmistr byl sovětským agentem (hraje ho Vladek Šejbal), který měl zavraždit Bonda. Tento film „From Russia With Love,“ hloupě do češtiny přeložen „Srdečné pozdravy z Ruska,“ je většinou považován za nejlepší bondův film. Slovensko bylo také v „The Living Daylights“ (Dech života?) z 1987. Zde Bond pomůže generálovi KGB, který je na představení ve slovenském divadle, utéct na Západ. Nevím jak je to možné ale když Bond prchal z Bratislavy do Vidně tak se mu do cesty přimotaly i Vysoké Tatry. Ovšem poslední dvacátá první bondovka je trochu jiná, ta byla z velké části natočena v Česku.


Černo-bílý noční záběr nepopsatelné budovy s titulkem „Prague, Czech Republic,“ je hned na začátku ale než jsem stačil mrknout tak byl pryč. A to bylo z Česka vše. Ostatní již není české. Strahovovský klášter je britský parlament, Národní museum představuje hotel v italských Benátkách a Grandhotel Pupp se jmenuje Splendide a je někde v Montenegru. Ani Loket, kam Bond přijel v novém Aston Martinu nebyl v Česku. Byl také v Montenegru a akorát zapoměli na loketském náměstí zakrýt nápis „Hotel Bílý Kůň,“ což je velká ostuda pro multimilionovou filmovou produkci.




Nevím proč Česká filmová komise se nepokusila přesvědčit procudenty, Barbaru Broccoli a Michaela Wilsona, že příběh se nemusí odehrávat v Montenegru ale tam kde je filmovaný, v České republice. Vždyť i v Česku mají hromadu zkorumpovaných bankéřů jako je Le Chiffre, pan Číslo. O tom, že ruská mafie vlastní skoro celé Karlovy Vary snad také každý ví. Stačilo trochu upravit scenář a Česká republika mohla mít po celém světě zadarmo reklamu na vábení turistů a produkce si mohla ušetřit trapas stím „Bílým Koněm.“




V bondovkách také byly dobré konspirace, někdo chtěl ukrást zlato z Fort Knoxu a zničit hodnotu dolaru, zničit Silikonové údoli a zmonopolizovat výrobu mikročipů nebo jenom vyvolat třetí světovou válku a zničit celý svět. V novém filmu, darebák Le Chiffre ale nedělá vůbec nic jiného než co dělá většina bankéřů a makléřů z Wall Streetu, „shorting“ a „snorting,“ prodavá akcie na krátko a šňupuje drogy.




I týrání a plánovaná smrt Bonda bývaly zajímavější. Jednou ho hodily do nádrže se žraloky, jindy zase mezi hladové aligátory nebo ho přivázali k atomové pumě. Tentokrát mu ale pouze chtěli rozmačkat varlata. Něco takhle obyčejného dělají i američtí žoldáci v Abú Ghrajbu při mučení Iráčanů.




Filmová hudba mě také zklamala. Samozřejmě, že Chris Cornell není žádný Paul McCartney nebo Tom Jones ale písnička „You Know My Name“ se mi vůbec nelíbila. Klidně ve filmu mohla zpívat stará Vondráčková. Její „Dlouhá noc“ by docela pasovala při mučení Bonda. Je škoda, že producenti filmu nepoužili více místního talentu, tedy české umělece. Sice nějaký čech hrál, jak bylo v titulkách na konci filmu, „vysokého muže v baru“ a jiná češka zase byla „pomocnice v obchodě“ a toť vše. Že film byl natočen v České republice bylo v titulkách až na konci, kdy kino již bylo vyprázdněné.


Mimo absence pořádných zloduchů a pořádné konspirace ve filmu také nebyly žadné slovní hříčky, anglicky „puns.“ Bond byl ale tentokrát „citlivější“ a zamiloval se. Z Bonda se stal úplný SNAG (sensitive new age guy). Tato odchylka od tradice je asi proto aby na film šlo více žen.




Český Bond, se mi moc nelíbil ne proto, že nebyl vůbec „český,“ ale že v něm nebylo nic nového, byl prostě deja vu. Třeba ten příští „007“ bude lepší a místo s bankéři a teroristy, Bond, James Bond, bude bojovat proti piratům DVDeček a internetovým stahovačům jeho filmu.





Reklama