Reklama
 
Blog | Victor Neckar

Pec nám spadla.



Palcové titulky v novinách hlásají:

Carnage on Wall Street.
Krveprolití na wallstreetu.

Britain to nationalize eight biggest banks.
Britanie znárodní osm nejvetšich bank.

Panic sends Europe's stocks into free fall.
Panika poslala  akcie v Evropě do volného pádu.

Icelandic banks collapse.
Islanské banky se zhroutily.

The Belgian, Dutch and Luxembourg governments nationalized banking and insurance giant Fortis.
Vlády Belgie, Holandska a Luxemburku znárodnily bankovního a pojišťovacího giganta Fortis.

Panic hits Asia stocks.
Panika zachvátila asijské akcie.

Interbank lending in deep freeze.
Mezibankovní půjčovaní zamrzlo.

 

 

Reklama

Globálním bankéřům a finančníkům spadla pec. Pec byla na pečení zisků a stála na Wall Street nedaleko díry, která zůstala po WTC.  V peci než spadla bankéři napekli mnoho derivátů.   Naprosto neregulované deriváty (cenné papíry) si  vzájemně  vesele prodávali a zisky rostly.  Vůbec je nezajímalo z čeho jsou deriváty upečené a jaká je v nich ingredience.  Když konečně přišli na to, že deriváty jsou toxické a nemají žádnou hodnotu, nastala panika.  Dnes je situace naprosto paranoická, jedna banka nevěří druhé a mezibankovní půjčovaní  úplně zamrzlo.

_45084944_moneycrisis466_407.gif

Pec nám spadla, pec nám spadla
kopak nám ji postaví,
starý Greenspan není doma
a Bernanke to neumí.

 


Ještě nedávno finanční instituce měly stratosferické zisky a jejich CEO/šéfové si platili ještě vyšší odměny. Např., šéf firmy Lehman Brothers, Dick Fuld, si za její zbankrotování zaplatil více než 500 miliónu dolarů. Dnes ale musí další krachující banky zachraňovat obyčejný Joe Six-pack, daňový poplatník, který na dříve manipulovaném a nyní hroutícím se akciovém trhu hodně zchudnul.

 

son.jpg


Bush-Paulson plán na oživení amerických bank má stát daňové poplatníky $700 billionů (česky miliard) dolarů. Tato suma je směšně nízká a konečný účet bude několik trillionů (česky biliónů). V Anglii bankéři přímo prosí o znárodnění i když vláda jim chce dát 400 billionů (česky miliard) liber. O kolik peněz lidé přišli a kolik záchrana finančního systému bude daňové poplatníky stát globálně se v triliónech ani vyčíslit nedá.

Tuto finanční katastrofu více než jasně způsobila nedostatečná regulace a deregulace.

Greenspan.jpg


Greenspan a Federální Reserva, IMF, World Bank, Rereganova, Clintonova administrativa a administrativy Bushů, jejich přisluhovači Friedman, anglická dcera hokynáře Thatcherová a spousta dalších užitečný idiotů po světě šířili a vládám vnucovali nesmyslnou ideologii volného trhu a deregulaci. Ty země co je poslechly, jako Argentína, špatně dopadly a zkrachovaly. I tovariši Klaus a Tošovský skoro žádnou regulací českých bank finančně položili republiku na lopatky.

Když jde o penize,  je nutné mít jistá pravidla, dohled  a regulaci, jinak to nejde.

Dnes v Americe vláda vlastní každý druhý domek na který je hypotéka. Kdo namá peníze a nesplácí hypotéku je z domku vyhozen na ulici ale darebáci kteří způsobili krizi v bankách zůstávají u koryt. Podle toho co vlastní stát, USA je více socialistické než komunistická Čína. USA má socialismus již pěkně dlouho. Není to ale ten buranský socialismus, který vedli v Československu, DDR, Albanii,  Rusku na Kubě a dalšich zemských rájích to napohled. Ne, není to ten socialismus kde každý měl zaručený kus žvance a střechu nad hlavou. Něco takového by Ameriku již dávno zkrachovalo. V USA je socialismus vyběrový. Je vyběrový a má ho pouze nejvyšší třída. Ti ostatní jenom na socialismus elitní třídy platí.

dollar.JPG

Nejen podle mantry volného trhu ale i podle obchodních pravidel se měly nechat finančně slabé banky zbankrotovat a ne je zachraňovat za peníze daňových poplatníků. Co se týče pokrytectví USA, v tom je tedy nikdy nedožene ani Čína. Také teprve nyní televizní mluvící hlavy v USA začínají připouštět možnost recese i když situace vypadá na světovou depresi ala 1929.